حدیث روز
امام صادق (ع) می فرماید : هر كس در ماه رمضان صدقه اى بدهد ، خداوندْ هفتاد نوع بلا را از او بر مى گرداند. ثواب الأعمال : ص ١٧١ ح ١٩

دوشنبه, ۱۱ فروردین , ۱۴۰۴ Monday, 31 March , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 4088 تعداد نوشته های امروز : 4 تعداد دیدگاهها : 151×
جنس و نحوه پرداخت زکات فطره
  • ۸ فروردین ۱۴۰۴ ساعت: 14:37
  • شناسه : 21203
    بازدید 18
    1
    راهنمای رمضان

    حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدتقی محمدی شیخ از کارشناسان احکام شرعی به سؤالات پیرامون «جنس و نحوه پرداخت زکات فطره» پاسخ داد. در ماه مبارک رمضان، هر روز با «راهنمای رمضان» همراه شما هستیم؛ این مجموعه با بیان احکام شرعی مربوط به ماه مبارک رمضان به همراه نظرات مراجع عظام تقدیم شما فرهیختگان می شود. حجت‌الاسلام […]

    نویسنده : سایت جامع رمضان منبع : خبرگزاری رسمی حوزه
    پ
    پ

    حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدتقی محمدی شیخ از کارشناسان احکام شرعی به سؤالات پیرامون «جنس و نحوه پرداخت زکات فطره» پاسخ داد.

    در ماه مبارک رمضان، هر روز با «راهنمای رمضان» همراه شما هستیم؛ این مجموعه با بیان احکام شرعی مربوط به ماه مبارک رمضان به همراه نظرات مراجع عظام تقدیم شما فرهیختگان می شود.

    حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدتقی محمدی شیخ :

    * احکام پرداخت زکات فطره برای سادات و غیرسادات: ملاک‌ها و توضیحات

    یکی از مباحث مهم در زکات فطره، تفاوت احکام مربوط به سادات و غیرسادات است. این موضوع غالباً موجب پرسش‌های متعددی می‌شود که نیازمند تبیین دقیق است.

    در خصوص زکات فطره، قاعده کلی این است که زکات فطره سادات را می‌توان هم به سادات و هم به غیرسادات پرداخت کرد؛ اما زکات فطره غیرسادات را فقط می‌توان به افراد غیرسادات داد و پرداخت آن به سادات جایز نیست.

    در تعیین اینکه زکات فطره به چه کسی تعلق می‌گیرد (سادات یا غیرسادات)، ملاک اصلی شخص نان‌آور خانواده است، نه افراد تحت تکفل او. به عبارت دقیق‌تر:

    الف: اگر نان‌آور خانواده از سادات باشد، می‌تواند زکات فطره خود و تمام افراد تحت تکفلش را (صرف نظر از سادات یا غیرسادات بودن آنها) به هر دو گروه سادات و غیرسادات پرداخت کند.

    ب: اگر نان‌آور خانواده از غیرسادات باشد، می‌تواند زکات فطره خود و تمام افراد تحت تکفلش را فقط به غیرسادات بدهد، حتی اگر برخی از افراد تحت تکفل او (مانند همسر یا مادر) از سادات باشند.

    این یک اشتباه رایج است که برخی تصور می‌کنند اگر همسرشان از سادات باشد، باید زکات فطره او را به سادات پرداخت کنند. در حالی که ملاک اصلی، وضعیت نان‌آور خانواده (پرداخت‌کننده زکات فطره) است، نه وضعیت افراد تحت تکفل او.

    نکته دیگر این است که وقتی زکات فطره به فرد مستحق (غیرسادات) پرداخت می‌شود، آن فرد مالک آن مال می‌شود و می‌تواند آن را در هر امر حلالی مصرف کند.

    برای مثال، اگر یک غیرسید زکات فطره خود را به یک فرد غیرسید مستحق بدهد، و آن فرد مستحق دارای همسری از سادات باشد، می‌تواند آن مال را برای تأمین نیازهای همسر سیده خود استفاده کند.

    این امر اشکالی ندارد، زیرا پس از پرداخت زکات فطره، فرد گیرنده مالک آن می‌شود و در چگونگی مصرف حلال آن اختیار دارد.

    به طور خلاصه، در تعیین اینکه زکات فطره به چه کسی تعلق می‌گیرد (سادات یا غیرسادات)، ملاک اصلی وضعیت نان‌آور خانواده است، نه افراد تحت تکفل او یا افرادی که قرار است از آن مال بهره‌مند شوند.

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در سایت منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.