حدیث روز
امام صادق (ع) می فرماید : هر كس در ماه رمضان صدقه اى بدهد ، خداوندْ هفتاد نوع بلا را از او بر مى گرداند. ثواب الأعمال : ص ١٧١ ح ١٩

چهارشنبه, ۱۳ فروردین , ۱۴۰۴ Wednesday, 2 April , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 4099 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد دیدگاهها : 152×
گزارشی از نشست مشترک ستاد استهلال و نمایندگان مراجع تقلید
  • ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ ساعت: 19:59
  • شناسه : 21520
    بازدید 11
    3
    درکنار هم؛ در جستجوی ماه نو!

    موضوع «رؤیت هلال» اصلی‌ترین مؤلفه برای اثبات آغاز هر ماه قمری است که این رؤیت گاهی از اوقات در شب بیست‌ونهم ماه رخ می‌دهد. حجت‌الاسلام احمد نجمی محقق و از فعالان رسانه ای در گزارش کوتاهی به نشست مشترک ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری و نمایندگان فقهی مراجع معظم تقلید پرداخته است: بین مردم […]

    نویسنده : سایت جامع رمضان منبع : خبرگزاری رسمی حوزه
    پ
    پ

    موضوع «رؤیت هلال» اصلی‌ترین مؤلفه برای اثبات آغاز هر ماه قمری است که این رؤیت گاهی از اوقات در شب بیست‌ونهم ماه رخ می‌دهد.

    حجت‌الاسلام احمد نجمی محقق و از فعالان رسانه ای در گزارش کوتاهی به نشست مشترک ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری و نمایندگان فقهی مراجع معظم تقلید پرداخته است:

    بین مردم رسم نیست که در شب پایانی ماه مبارک رمضان که احتمال زیاد شب عید فطر خواهد بود، مهمانی افطاری برگزار شود اما مؤسسه موضوع‌شناسی احکام فقهی قم پنج سالی است که دقیقاً در همین شب، میزبان جمعی از فقها و نمایندگان مراجع معظم تقلید است تا با همکاری ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری، موضوع رصد هلال ماه شوال را به صورت جمعی بررسی نمایند.

    موضوع «رؤیت هلال» اصلی‌ترین مؤلفه برای اثبات آغاز هر ماه قمری است که این رؤیت گاهی از اوقات در شب بیست‌ونهم ماه رخ می‌دهد. دفتر مقام معظم رهبری با توجه به اهمیت مسئله استهلال در تعیین آغاز و پایان ماه‌های قمری علی‌الخصوص مشخص‌شدن وضعیت شروع ماه مبارک رمضان و حلول ماه شوال و عید فطر و مسئله‌ی روزه‌داری آحاد جامعه، توجه جدی به این مقوله داشته و با تشکیل ستاد ویژه متشکل از برجسته‌ترین منجمان کشور و بهره‌گیری از امکانات و دسترسی‌های کشوری و لشگری، و سازماندهی بیش از یکصد و پنجاه گروه رصدگر رسمی و هزاران نفر از رصدگران غیر گروهی، قوی‌ترین سازوکار رصد هلال ماه در جهان اسلام را آماده بهره‌برداری کرده است.

    با توجه به این سطح از اشراف موجود در ستاد استهلال، طبیعی و ضروری است که اطلاعات واصله و گزارش‌های رصدی که از دوردست‌ترین نقاط کشور به دست می‌رسد در اختیار سایر مراجع معظم تقلید قرار گیرد. فلسفه‌ی تشکیل این نشست نیز، به اشتراک گذاشتن گزارش‌های دریافتی به صورت برخط است و مرحله‌ی بعد نیز ارسال این گزارش‌ها برای حضرات مراجع برای تصمیم‌گیری مبتنی بر مبانی فقهی آنهاست. به همت مرکز موضوع‌شناسی احکام فقهی و تلاش‌های حجت‌الاسلام فلاح‌زاده -مؤسس مرکز- این مهم محقق شده‌است و با استقبال دفاتر مراجع معظم و فقهای عالی‌مقام نیز مواجه شده‌است. علاوه بر این نشست، از گذشته نیز همواره گزارش‌های مدون رصدی از طرق دیگر از سمت دفتر مقام معظم رهبری در اختیار دفاتر مراجع معظم تقلید قرار میگرفت و این روال همچنان ادامه دارد.

    جلسه رأس ساعت ۱۷ یکشنبه ۱۰ فروردین‌ماه ۱۴۰۴ با ورود مدعوین آغاز می شود. در ابتدای برنامه حجت‌الاسلام فلاح‌زاده نکاتی پیرامون جلسات سال‌های اخیر و نتایج آن بیان می‌کند. همچنین حجت‌الاسلام رضا مختاری محقق و پژوهشگر استهلال درباره چگونگی تصمیم‌گیری سایر کشورهای اسلامی برای رویت هلال ماه شوال ۱۴۴۶ توضیحاتی ارائه می‌دهد. به‌هم‌ریختگی معیارهای برخی کشورهای عربی در اعلام روز عید فطر که حتی مورد انتقاد علمای اهل‌سنت هم قرار گرفته از مواردی بود که استاد مختاری به صورت مصداقی بیان نمود.

    حجت‌الاسلام والمسلمین موحدنژاد عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری نیز به صورت برخط در جلسه حضور دارد و ضمن استماع سخنان حاضران در این جلسه، در حال بررسی گزارش‌های رسیده و پاسخ به تماس‌های دریافتی گروه‌های رصدی دفتر رهبری است.

    پس از آنکه تمامی حضار در جلسه حضور پیدا می‌کنند، نخستین خبر از شرقی‌ترین نقطه ایران می‌رسد که حجت‌الاسلام محی‌الدین مکارم شیرازی از مشهد به صورت تلفنی، رؤیت بدون دوربین و کاملاً شفاف خود را گزارش می‌دهد. سپس گزارش‌های دیگر از مناطق مختلف کشور همچون زرند کرمان وشهر قم هم پخش می‌شود. و این روند با گزارش‌های بعدی ادامه پیدا می‌کند.

    از ابتدای دریافت گزارش‌های رصدی، نمایندگان مراجع معظم تقلید در حال تماس یا ارسال پیام و دریافت گزارش‌های گوناگون هستند و با دریافت گزارش‌هاس استهلال، تبادل گزارش‌ها نیز به اوج خود می‌رسد. خوشبختانه امسال شرایط مختلف فلکی و نجومی و جوی به گونه‌ای بود که رؤیت‌پذیری ماه قریب به یقین می‌نمود و مشکل خاصی در اثبات هلال ماه بوجود نیامد و بسیاری از گروه‌های رصدی در سراسر کشور توانستند موفق شوند.

    در ادامه‌ی جلسه، حجت‌الاسلام‌والمسلمین موحدنژاد دقایقی به ارائه‌ی گزارش در خصوص چگونگی رؤیت‌پذیری هلال ماه شوال می‌پردازد و همچنین حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدیان معاون ارتباطات حوزوی دفتر مقام معظم رهبری جمع‌بندی گزارش‌های واصله را بیان می‌کند.

    نزدیک به اذان مغرب است که عملاً گزارش‌های دریافتی، حلول ماه شوال و عید فطر را ثابت می‌کند و جلسه با تبریک عید سعید فطر و اقامه نماز و صرف افطار به پایان می‌رسد.

    مشاهدات ما از اینگونه جلسات متعدد فقهی این است که دفتر مقام معظم رهبری به ویژه‌ در مسائل فقهی و حوزوی توجه خاصی به نظرات مراجع معظم تقلید دارد. این تعامل و همکاری به خوبی در جلسه امروز هم نمایان بود. البته تعامل و هم‌فکری فقاهتی به موضوع رؤیت هلال محدود نمی‌شود و در سایر موارد نیز صورت میگرد. برای نمونه چندسالی است که با حضور مستمر نماینده ولی‌فقیه در امور حج و زیارت و نمایندگان فقهی بعثه‌های مراجع جلسه مشترک در خصوص مسائل حج و بررسی مسائل جدید در حال برگزاری است.

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در سایت منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.