فقیر شرعی کسی است که مطابق با شأن خود، هزینه های سالش را نمی تواند تأمین کند؛ یعنی نه پس انداز نقدی دارد و نه توان کارکردن دارد.
حجت الاسلام والمسلمین وحیدپور به ارائه احکام و مسائل شرعی ماه مبارک رمضان پرداخته که تقدیم نگاه شما می شود.
بسم الله الرحمن الرحیم
گفتیم که سرپرست خانوار باید فطریه خود و افراد اهل تکفل خود را بپردازد؛ حتی سرباز در پادگان یا مریض در بیمارستان که خرجی او را پدرش می دهد، سرپرست خانواده باید فطریه او را بپردازد و حتی فطریه شیرخواره هم بر عهده سرپرست خانواده است؛ اما جنینی که هنوز به دنیا نیامده، فطریه نخواهد داشت.
فطریه را باید به فقیر شرعی داد؛ حال سؤال اینجاست که فقیر شرعی کیست؟
درباره فقیر باید بگوییم که ملاک، خط فقری نیست که دولت اعلام می کند.
قانون شرعی قانونی است که اگر به آن توجه کنیم، دید ما را نسبت به این مسئله باز می کند و خیلی ها به این جهت فقیر خواهند بود.
فقیر شرعی کسی است که مطابق با شأن خود، هزینه های سالش را نمی تواند تأمین کند؛ یعنی نه پس انداز نقدی دارد و نه توان کارکردن دارد.
برخی از افراد واقعا در خانه افتاده بوده و توان کارکردن ندارند و بیمه مستمری هم ندارد که از آن درآمد داشته باشند و یا توان کار کردن دارد؛ اما کار برای او پیدا نمی شود؛ مثل برخی کارگران ساختمانی که اول صبح سر چهارراه می ایستد؛ اما کاری پیدا نمی شود؛ این افراد فقیر شرعی هستند.
اما اگر کار باشد و توان کارکردن داشته باشد؛ ولی تنبلی کند و در خانه بنشیند، او فقیر محسوب نمی شود و نمی توان فطریه را به او داد؛ پس افراد آبرومند که درآمد آنچنانی ندارند و هزینه های زندگی را نمی توانند تأمین کنند، نیز جزو فقیر شرعی بوده و می توانیم به آنان فطریه بدهیم؛ ولو اینکه خانه مستقل هم دارد و شاید زندگی خوبی هم دارد؛ اما در ماه نمی تواند مواد غذایی و گوشت تهیه کند؛ چنین شخصی هم فقیر محسوب می شود.
نکته مهم بعدی در مسئله فطریه این است که اگر ما سید باشیم، می توانیم فطریه خود و خانواده را هم به فقیر سید و هم به فقیر غیر سید بدهیم، اما اگر سید نباشیم؛ فطریه خود را فقط به غیر سید باید بدهیم.
آخرین نکته که پایان تمام احکام یک ماهه ماست، این است که مقدار فطریه چقدر است؟
عرض می کنیم که ارزان ترین و کمترین فطریه، معادل سه کیلو گندم است؛ حال پول معادل این سه کیلو چه مقدار می شود باید مطابق با قیمت شهر و روستای خود حساب کند.
البته هرچه بیشتر بدهد، صدقه است و بیمه خواهد کرد و سبب قبولی اعمال ماه مبارک رمضان خواهد شد.
از همه التماس دعای خیر داریم و امیدواریم خدای متعال برای سال های آینده توفیق درک رمضان را عنایت بفرماید.
والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته
ثبت دیدگاه