عضو ستاد استهلال مقام معظم رهبری بابیان اینکه مهمترین مساله در استخراج تقویم رسمی استخراج تقویم ماه های قمری است، گفت: مثلا اگر اختلافات در اول ماه محرم باشد، قطعا عظمت و ابهت مراسمات مذهبی می شکند
حجت الاسلام والمسلمین موحد نژاد در نشست تخصصی بررسی رؤیت هلال ماه مبارک رمضان که شامگاه پنجشنبه در دفتر انجمن های علمی حوزه برگزار شد، عنوان کرد: بحث استخراج تقویم از مسایل بسیار مهم کشور است. در سال ۷۹ طبق مصوبه هیئت دولت استخراج تقویم رسمی کشور به عهده موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران سپرده شد. رئیس این موسسه در آن زمان تصمیم گرفت که این کار به شکل شورایی انجام شود. در این زمینه شورای ۸ نفره با حضور افراد مختلف با تخصص های علمی و فنی و مذهبی شکل گرفت. همه کسانی که عضو این شورا هستند با اطلاعات نجومی و با تخصص های مختلف حضور می یابند.
وی ادامه داد: مهمترین مساله در استخراج تقویم رسمی استخراج تقویم ماه های قمری است. این جلسات شورای هر ماه یک بار تشکیل می شود و سپس در این جلسات بحث های اصلی که وجود دارد در خصوص تقویم قمری است. یعنی باید به دست بیاوریم که اول ماه چه روزی است؟ یعنی تطبیق دهیم که اولین روز رمضان مطابق چه روز شمسی است. در اینجا کاری علمی تجربی انجام می شود.
وی افزود: در اینجا فرض می گیریم که دوشنبه هفته بعد هلال را می بینیم یا خیر؟ در این زمینه مشخصات نجومی را با نرم افزارهای تخصصی پیدا می کنیم. پس نرم افزار مشخصات نجومی هلال را مشخص می کند. در این زمینه ثبت هایی که مشخص می کند که چه هلال هایی دیده می شود یا نه. یعنی مشخصات هلال دیده شده با هلال های دیده نشده مشخصات هلال های دیده شده را مشخص می کند.
وی بیان کرد: گاهی اوقات برخی از کسانی که مشخصات هلال را بررسی می کنند در شناخت مباحث مرتبط به مشخصات هلال نیز تفاوت نظر پیش بیاید. در همان ابتدایی که شورای ۸ نفره ایجاد شد دو نفر از این شورا طلاب حوزه بودند. در اینجا بیان کردیم که با چه فتوایی باید این تقویم تاسی کنیم؟ با مجموعه بحث ها و نظرخواهی ها به این نظر رسیدیم که آن چیزی که حاصل شود فتوای فقیه حاکم است. گاهی اوقات ممکن است در یک سری فرض ها، ولی فقیه یک شخصیتی باشد و مرجعی که نود درصد مردم از او تقلید می کنند شخصیت دیگر باشد. در اینجا ممکن است نظر به مرجع عالی منبع و مبدا قرار گیرد.
وی بابیان اینکه فرض کنیم که اگر این اختلافات در اول ماه محرم باشد، قطعا عظمت و ابهت مراسمات مذهبی می شکند. وقتی این گونه می شود دیگر این امر، فردی نیست و آثار بسیاری ایجاد می کند، اظهار کرد: بنده از سال ۸۳عضو ستاد استهلال هستم. در این ستاد کار دیگری انجام می شود. ما کاری به منجمین نداریم و آنچه در تقویم آمده است نداریم. در اینجا به گزارش های رؤیت نگاه می کنیم که آیا این گزارشات به یک گزارش واقعی علمی شبیه است یا توهم؟ مثلا فردی بیان می کند که بنده هلال را بالای یک کوه دیدم و نمازم را خواندم، ولی آن فرد بیان می کرد که هلال ساعت ها در همان نقطه بود. این مساله نشان دهنده توهم است.
وی افزود: امروزه با گزارشگران آموزش دیده سروکار داریم.رهبری معظم در سال ۸۲فرمودند که آموزش وسیعی به گزارشگران استهلال در کشور ارایه شود و برنامه مشترکی در همین رابطه در شهرستان کرج اجرا شد. امروزه برخی اوقات که از برخی رصدگران سوالاتی در چگونگی استهلال مطرح می کنیم، حتی ناراحت هم می شوند و می گویند که ما سالها است که رصد می کنیم و نباید از تشخیص ما ایراد گرفته شود.
حجت الاسلام والمسلمین موحد نژاد ادامه داد: ما نیز این گزارش ها را بدون کم و کاست ثبت می کنیم و آن را خدمت رهبری ارایه می کنیم و ایشان نیز برخی اوقات بیان می کنند که از فلان گزارش اطلاعات بیشتری کسب کنید یا موارد دیگر را بیان می کنند. خوشبختانه در سالهای اخیر نیز ارتباط خوبی از سوی دفاتر مراجع عظام با ستاد استهلال به وجود آمده است.
وی عنوان کرد: روز دوشنبه که ۲۹ ماه شعبان است استهلال صورت می گیرد از روی نقشه ماهواره های نشان می دهد که در یک سری مناطق این رؤیت با تلسکوپ ممکن است و در برخی مناطق رؤیت با چشم هم حاصل است. با این وضعیت استهلال ماه در روز دوشنبه ۲۳ فروردین دیده نمی شود و در روز سه شنبه ایران در قسمت سبز رنگ نقشه ماهواره ای است که هلال ماه مبارک به راحتی در ایران دیده می شود، پس ظاهرا اختلافی هم بین مراجعی که رؤیت هلال در ایران برای آنها ملاک است ایجاد نمی شود.
وی اظهارکرد: هلال شوال نیز در ایران به شکل خاصی است، زیرا نیمی از ایران در قسمت دید تلسکوپی است و قسمتی دیگر در بخش رویت با چشم است. در این زمینه گفته شد که روز چهارشنبه ۲۹ ماه رمضان و ۲۲اردیبهشت ماه رؤیت می شود. این وضعیت از وضعیت هایی است که خود کارشناسان به این مساله برسند که در عمل چه چیزی رخ خواهد داد. در روز پنجشنبه نیز هلال در بسیاری از نقاط دنیا مثل ایران دیده می شود.
گفتنی است: در پایان این مراسم اعضای دفتر مراجع تقلید و همچنین محققان حوزوی به ارایه مباحث و سوالات خود از کارشناسان حاضر در این نشست پرداختند و حجت الاسلام اصفهانی نیز به توضیحی در خصوص نقشه خوانی استهلال پرداخت.
ثبت دیدگاه