حدیث روز
امام صادق (ع) می فرماید : هر كس در ماه رمضان صدقه اى بدهد ، خداوندْ هفتاد نوع بلا را از او بر مى گرداند. ثواب الأعمال : ص ١٧١ ح ١٩

سه شنبه, ۲۰ آذر , ۱۴۰۳ Tuesday, 10 December , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 3753 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد دیدگاهها : 145×
صفحه اصلی » گروه » دسته‌بندی نشده
رعایت اصول تغذیه ضامن حفظ سلامت روزه‌داران است
  • ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ ساعت: 9:04
  • شناسه : 11859
    بازدید 33
    1

    تغذیه و آداب غذایی منظم یکی از اصول ضروری زندگی است، چراکه تعیین یک برنامه غذایی منظم می‌تواند سلامتی فرد را تأمین کند. اهمیت این موضوع به حدی است که در دین اسلام نیز اصولی برای آن تعیین شده است. همان‌طور که در آیه ۵۱ سوره مؤمنون آمده است: «یَا أَیُّهَا الرُّسُلُ کُلُوا مِنَ الطَّیِّبَاتِ […]

    پ
    پ

    تغذیه و آداب غذایی منظم یکی از اصول ضروری زندگی است، چراکه تعیین یک برنامه غذایی منظم می‌تواند سلامتی فرد را تأمین کند. اهمیت این موضوع به حدی است که در دین اسلام نیز اصولی برای آن تعیین شده است. همان‌طور که در آیه ۵۱ سوره مؤمنون آمده است: «یَا أَیُّهَا الرُّسُلُ کُلُوا مِنَ الطَّیِّبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحًا إِنِّی بِمَا تَعْمَلُونَ عَلِیمٌ؛ اى پیامبران از غذاهای پاکیزه بخورید و کار شایسته کنید که من به آنچه انجام مى‏‌دهید دانایم». در حدیثی از پیامبر اکرم(ص) نیز در خصوص زمان تناول غذا آمده است: «زمانی که اشتهایی برای غذا خوردن دارید، تناول کرده و قبل از آنکه سیر بشوید، کنار بکشید». همچنین شروع غذا با بسم‌الله و ختم آن با الحمدالله، خوردن ذره‌ای نمک در ابتدا و پایان غذا، شستن دست‌ها قبل و بعد از غذا، زینت دادن به سفره نیز از دستورات بزرگان دین ماست.

    در ماه مبارک رمضان روزه‌داران برای حفظ سلامتی خود باید از اصول تغذیه‌ای تبعیت کنند تا بتوانند سلامتی خود را آن هم در دورانی که جامعه با مشکل کرونا مواجه است، حفظ کنند. به همین منظور ایکنا کردستان، گفت‌وگویی با اسعد بطی، کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کردستان، داشته است که در ادامه می‌خوانید:

    رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه

    کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ماه رمضان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، گفت:‌ در این ماه باید بتوانیم عادات غذایی غلط را اصلاح کرده و از برکات معنوی نیز بهره‌مند شویم.

    وی افزود: رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه با استفاده از گروه‌های غذایی و جایگزین‌ها برای بهبود عملکرد سیستم دفاعی بدن مورد نیاز است. تاکنون تحقیقات مدونی در مورد تأثیر کرونا بر فرد روزه‌دار و یا زمینه ابتلا روزه‌داران به این بیمار صورت نگرفته و هیچگونه اظهار نظری در این زمینه نمی‌توان داشته باشیم. هر چند روزه تأثیر مثبتی بر روی تصحیح عادات غذایی غلط، افزایش وزن و چاقی دارد.

    بطی تصریح کرد: روزه‌داری می‌تواند موجب کاهش پاسخ‌های التهابی و تنظیم سیستم ایمنی بدن شود. همچنین فعالیت سلول‌های دفاعی بدن و ترشح ایمنوگلوبین‌های مخاطی که از عوامل ایمنی بدن هستند طی روزه‌داری بیشتر شده و در مجموع، روزه‌داری صحیح و رعایت رژیم غذایی مناسب در وعده‌های سحر و افطار در تقویت سیستم ایمنی بدن مؤثر است.

    تأثیر روزه بر ابتلا به ویروس کرونا

    وی با اشاره به اینکه تاکنون هیچ تحقیق علمی در مورد تأثیر روزه بر ابتلا به ویروس کرونا صورت نگرفته است، بیان کرد: با رعایت تغذیه صحیح و مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین‌های A، D، E، C و همچنین منابع غذایی حاوی آهن و روی و سلنیم که برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ لازم هستند، نگرانی از نظر تضعیف سیستم ایمنی بدن در ایام روزه‌داری و خطر ابتلا به این بیماری کاهش می‌یابد.

    بطی تصریح کرد: با توجه به نقش ویتامین A در تقویت سیستم ایمنی بدن توصیه می‌شود در وعده‌های سحر و افطار از منابع غذایی ویتامین A منابع گیاهی شامل انواع سبزی‌ها و میوه‌های زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، موز و انواع مرکبات و منابع حیوانی مانند زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات استفاده شود. سعی شود منابع غذایی ویتامین D ماهی‌های چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ برای افزایش سطح ایمنی بدن مصرف شود.

    این کارشناس تغذیه افزود: برای تأمین ویتامین E به عنوان آنتی‌اکسیدان و کمک‌کننده به عملکرد سیستم ایمنی بدن می‌توان از روغن‌های مایع مانند کانولا، آفتابگردان و ذرت در طبخ غذا و سبزیجاتی مانند اسفناج، کلم پیچ، سویا و سیب زمینی در وعده‌های غذایی سحر، اقطار یا انواع آجیل مانند فندق، بادام، گردو در فاصله وعده افطار تا شام استفاده کرد. مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین C شامل انواع میوه‌ها و سبزی‌ها از جمله سبزی‌های برگ سبز مانند سبزی خوردن و انواع کلم و گوجه فرنگی، جوانه‌های گندم، ماش و شبدر، انواع مرکبات مانند لیمو ترش، لیمو شیرین، پرتقال، نارنگی و نارنج و کیوی در هر سه وعده افطار، شام و سحر توصیه می‌شود. مصرف منابع غذایی ویتامین‌های گروه B مانند انواع سبزی‌های برگ سبز و میوه‌ها، شیر و لبنیات، انواع گوشت‌ها، زرده تخم مرغ، غلات سبوس‌دار، حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه و ماش، مغزها (پسته، گردو، بادام و فندق) جهت ارتقای سیستم ایمنی بدن در این ایام توصیه می‌شود.

    دریافت آهن در ایام روزه‌داری

    وی دریافت آهن کافی را از منابع غذایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در ایام روزه‌داری دانست و افزود: اگر منابع غذایی آهن به همراه غذاهای حاوی ویتامین c مصرف شوند، جذب آهن افزایش می‌یابد. مصرف غذاهای غنی از روی (Zn) شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، غلات کامل، حبوبات و تخم‌مرغ برای تقویت سیستم ایمنی در هر سه وعده غذایی (سحر، افطار و شام) در این ایام نیز توصیه می‌شود.

    کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کردستان افزود: با توجه به اینکه از سحر تا افطار نزدیک به ۱۵ ساعت طول می‌کشد؛ لذا به تمام روزه‌داران  توصیه می‌شود که وعده سحری را فراموش نکنند و با خوردن وعده غذایی سالم سلامتی خود را در این ایام تأمین کنند.

    بطی تأکید کرد: بیماران دارای ناراحتی‌های دستگاه گوارش، دیابت، آسم و … حتماً باید زیر نظر پزشک معالج خود اقدام به روزه‌داری کنند.

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در سایت منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.